Voor alle houtliefhebbers: er komen steeds meer materialen op de markt die met hout te maken hebben. Een multiplex plaat is daar ook een van. Multiplex is een plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere verschillende houtfineerlagen. Het bestaat over het algemeen uit vijf of meer lagen terwijl triplex bijvoorbeeld maar uit drie lagen bestaat. Je kan dus ook wel zeggen dat multiplex sterker materiaal is en dus een betere optie is als je voor sterker materiaal wil kiezen. In dit artikel gaan we wat voordelen en eigenschappen van multiplex behandelen zodat je jouw keuze of je dit materiaal wil aanschaffen concreter kan maken!

Soorten Multiplex

Er zijn veel verschillende soorten multiplex. De varianten van multiplex zijn afgestemd op de toepassing van het materiaal. Hierdoor zijn er verschillende soorten categorieën ontstaan. Hier een aantal voorbeelden:

– Decoratieve multiplex
Dit moet in tegenstelling tot constructie multiplex wel een fraaie uitstraling hebben. Over deze multiplex is een speciale laag hout aangebracht. Dit zijn meestal mooie houtsoorten. Dit is de reden dat dit soms ook edelfineer wordt genoemd. Er zijn verschillende edel fineren. De keuze daarvan is meestal gebaseerd op de uiterlijke toepassing. Decoratieve multiplex kan in keukens worden gebruikt maar ook in luxehuizen stijlen.

– Lichtgewicht multiplex
Dit kan worden gebruikt als een constructie stevig moet zijn en toch licht van gewicht. Dit is dus ook mogelijk met multiplex.

-Speciale multiplex
Dit materiaal beschikt voer unieke eigenschappen waardoor het multiplex een bepaalde sterkte heeft. Onder speciale multiplex vallen ook weer een aantal verschillende soorten. Er zijn echter nog meer verschillende varianten van speciale multiplex, maar dat is zo ongeveer te veel om allemaal te benoemen.

De afwerking van Multiplex

Multiplex kan voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Het materiaal kan van verschillende speciale deklagen worden voorzien waardoor multiplex nog breder kan worden toegepast. Je kan eigenlijk dus wel zeggen dat je dit materiaal kan personaliseren naar hoe jij het wilt. Het is dan ook wel handig om vooraf al te kijken waar je het materiaal voor wil gaan gebruiken en dan bepaald hoe sterk je het wil hebben. Er kan bijvoorbeeld aan antislipfilmworden aangebracht zodat je multiplex materiaal ook als vloer kan gebruiken. Het is dan ook wel duidelijk dat je het voor ontzettend veel verschillende doeleinden kan aanschaffen.

In tegenstelling tot het ruwe materiaal waar hout bekend om staat, kan je er ook voor kiezen om een gladde film te laten aanbrengen. Dit wordt beton plex genoemd. In ziekenhuizen wordt voor bepaalde behuizingen van ruimtes een binnenlaag van lood aangebracht in multiplex.