Met een kettingzaag kan je houten vloeren maken. Dat klinkt niet raar. Wie op zoek is naar houten vloeren zal begrijpen dat het hout een bepaalde oorsprong heeft. Het moet namelijk eerst uit de natuur onttrokken worden door middel van een kettingzaag. Deze machine gebruiken we om hout te kappen. De scherpe messen die in een hoog tempo ronddraaien zorgen ervoor dat je hout zo kan doorsnijden. Het is goed om eens in mijn blog op Houtenvloerenvoordeel.nl verder te kijken naar hout zagen.

Welke kettingzaag heb je nodig?

Het hout dat gezaagd wordt door een kettingzaag zal uiteindelijk bij jou op de vloer belanden. Toch moet dat hout een lange weg begaan. In mijn blog gaan we vooral kijken naar de machine die wordt gebruikt om het hout te zagen. Een kettingzaag is namelijk geen machine die je eenvoudig gebruikt. Je moet vooral erg op veiligheid letten, want het is één van de gevaarlijkste gereedschappen die er zijn. Je kan kiezen uit een elektrische of benzine kettingzaag. Vroeger werden deze alleen door benzine aangedreven, dat is niet meer het geval. De elektrische kettingzaag is beter voor het milieu, lichter in gebruik en maakt minder lawaai. Het nadeel is alleen dat je aan een snoer vast zit. De bewegingsruimte bij een benzine kettingzaag is dus vele malen beter. Het kappen van bomen kan hierdoor nog steeds beter met een benzine variant gedaan worden. De particuliere klusser zal meer hebben aan een elektrische machine.

Tips voor het kiezen van een juiste kettingzaag

Om de keuze makkelijk te maken geef ik je nog wat tips waar je op kan letten bij de aanschaf. Zo weet je goed wat je wenst en waar je dan op moet letten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tweede handgreep, omdat het een zwaar stuk gereedschap is. Dit zorgt voor extra grip. Ook kan je te maken krijgen met terugslag. Terugslagbeveiliging zorgt ervoor dat de machine direct afslaat bij terugslag. Een kettingrem is ook nuttig voor de beveiliging, deze kan je handmatig bedienen. Kijk ook goed naar een veiligheidsschakelaar. Op deze manier kan de machine niet zomaar aangaan. Als laatste wil ik graag meegeven dat je goed moet kijken naar de zwaardlengte. Hoe groter deze is, hoe breder het hout wat je kan zagen. Maar hoe groter het zwaard is, hoe meer kracht je moet hebben. Denk dus goed na of je dit aankan.