houtenvloerenvoordeel.nl

Werkkleding kan functioneel, slim én modieus zijn

Werkkleding

Verpleegkundigen hebben hun witte werkkleding, boeren hun charmante overall en brandweermannen hun onweerstaanbare vuurwerende rode pak. De mensen in hun werkkleding lijken niet eens op de mensen die ze zijn in hun privéleven, hoe komt dat toch? Ze zeggen wel eens dat kinderen niet door het ‘label’ heen kunnen kijken, maar kunnen we het zelf wel? De lieve zuster die naar je glimlachte toen je op controle kwam voor je gebroken been herken je niet 1-2-3 als ze in dezelfde bus als jij zit, onderweg naar huis. Werkuniformen zeggen veel, en is daarom belangrijk.

Werkkleding kan los gezien worden van de persoon

De gezellige man die hij is in zijn vrije tijd in de kroeg is natuurlijk anders dan de brandweerman die de kat van het oude vrouwtje aan de overkant uit de boom helpt. Heeft het te maken met de werkkleding die de arbeider draagt, of kan de persoon in dienst ook los worden gezien van het pak?

Stel, de brandweerman heeft dienst en hij wordt opgeroepen om een kleine bosbrand te blussen. Maakt het dan verschil of hij zijn normale spijkerbroek aanheeft, of zijn stoere brandweerpak? Natuurlijk! Een brandweerpak is niet alleen functioneel, maar ook heel slim én modieus om te dragen.

Waarom werkkleding het verschil maakt

Werkkleding zou dus functioneel, slim en modieus zijn. Maar waarom dan? Ten eerste kan een brandweerman natuurlijk niet in zijn normale casual kloffie aan komen zetten om een brand te blussen. Uniformen zijn er namelijk voor gemaakt om functioneel te zijn: brandweermannen dragen brandweerpakken om zichzelf (en daardoor ook anderen) te beschermen. Hetzelfde geldt voor de verpleegkundige: hun werkkleding is bijvoorbeeld wit zodat je er alles direct op kunt zien. In aanraking geweest met bloed of urine? Een reden om jezelf ook eens na te laten kijken.

En hoe zit het dan met slim en modieus?

Het is natuurlijk slim om werkkleding te dragen omdat je jezelf ermee beschermt. Daarbij blijk je bij een groep te horen. Stel dat één verpleegkundige geen uniform zou dragen? Zij zou niet herkend worden, niet serieus genomen worden en door haar collega’s worden genegeerd. Dat maakt het meteen modieus: iedereen draagt het. Het heeft een effect op groepscohesie: je hoort erbij. Het voelt natuurlijk ook wel gewoon stoer om werkkleding te dragen.

Mobiele versie afsluiten