houtenvloerenvoordeel.nl

Veiling: wie is de hoogste bieder?

veiling

Geschiedenis van de veiling

Al sinds de oudheid is de veiling een manier om spullen te verkopen. Rond 500 jaar voor Christus beschreef Herodotus voor het eerst hoe huwbare vrouwen werden toegewezen aan degene die het hoogst bood. Het system werd waarschijnlijk breder verkocht, voor duurzame goederen zoals kunst, huizen, wijn en sieraden, bederfelijke waren zoals bloemen, fruit, groenten en vis. Tegenwoordig worden er nog steeds veilingen houden voor deze goederen en ook bijvoorbeeld abstracte objecten zoals licenties, concessies en staatsobligaties. Er is ook een nieuwe vorm van veiling ontstaan door de jaren heen: de online veilig. Dit werkt in principe hetzelfde als een ‘gewone’ veiling, maar dan kan er geboden worden vanuit eigen huis.

Voordelen van veiling

Wat kopen bij een veiling handiger maakt dan kopen in een winkel is het feit dat je zelf controle houdt over de prijs die aan een product gegeven wordt en die jij bereid bent eraan uit te geven. We staan allemaal wel eens in de winkel met een product in onze handen en denken bij onszelf dat we het graag willen maar toch net te duur vinden, en dat we het wél hadden gekocht als het net wat goedkoper was. Bij een veiling heb je alle vrijheid om deze grenzen zelf te stellen.

Hierdoor worden veel producten bij een veiling voor een redelijkere prijs verkocht. Door middel van veilingen kun je ook gebruikte spullen verkopen, of groepen spullen voor een voordeligere prijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor verzamelingen of spullen behorend bij een bepaalde hobby. Maar het is ook een manier om aan bijzondere producten te komen en die anders nooit verkocht zouden worden. Dit geldt voor bijvoorbeeld erfstukken zoals kunstwerken, sieraden of muntstukken. Ook worden er tegenwoordig veel stedentrips en vakanties online geveild.

Soorten veilingen

Er zijn allerlei verschillende manieren om producten te veilen en er komen door de jaren heen ook steeds weer verschillende manieren bij. Zo zijn er bijvoorbeeld ook middenwegen aan het ontstaan tussen klassieke en online veilingen, waarbij het bieden via een telefoon of ander apparaatje wordt gedaan maar men wel bij elkaar zit en de producten in de kamer aanwezig zijn. Zo blijft het proces verassend. Ook zijn er verschillende regels over het bieden en het winnen van de producten per soort veiling. Door middel van een veiling is er dus voor iedereen wel een leuke manier om leuke zeldzame producten tegen te komen die we anders nooit hadden gezien, zonder door een vaststaande prijs belemmerd te worden.

Mobiele versie afsluiten