houtenvloerenvoordeel.nl

Een houten vloer als duurzame, natuurlijke vloerbedekking

houten vloer

Houten vloeren zijn duurzaam en zorgen door hun natuurlijke uiterlijk voor een warme uitstraling. Doordat er verschillende houtsoorten zijn en diverse soorten houten vloeren, kun je bij elk interieur een passende vloerbedekking in de vorm van hout vinden. Een houten vloer is altijd uniek. Geen boom is hetzelfde en dat geldt dus ook voor de nerven en de lijnen die in het hout van de vloer zijn terug te zien. Welke soorten houten vloeren zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen per vloersoort?

Massief houten vloeren
Wanneer je kiest voor een massieve vloer, dan kies je voor een degelijke vloer met een lange levensduur. Massieve vloeren kunnen worden vervaardigd uit tientallen verschillende houtsoorten, die allemaal hun eigen uiterlijke kenmerken hebben. Zo geeft een grenen vloer een heel andere sfeer in huis dan wanneer je voor wengé kiest. Een voordeel van een massieve vloer van hout is dat deze lang meegaat. Hij is in vele verschillende houtsoorten en afwerkingen te verkrijgen en kan bovendien meerdere malen geschuurd worden. De nadelige kant van een massieve vloer is de werking van het hout bij verschillende weertypes. Er kunnen hierdoor scheuren en kieren ontstaan.

Lamelparket
Lamelparket is een houten vloer die is samengesteld uit lamelplanken. Lamelplanken hebben een onderlaag, waarvan multiplex kruislings met elkaar is verlijmd, en een toplaag. De onderlaag van lamelparket is in verschillende diktes verkrijgbaar. Hoe dikker de onderlaag, des te minder werking er zal optreden in de toplaag. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een massieve vloer, waar de kans op werking vele malen groter is. Ook dit vloertype is in vele varianten mogelijk, zodat je een vloer naar jouw eigen smaak kunt kiezen. Ook is het relatief eenvoudig om zelf lamelparket te plaatsen en is het mogelijk om een vloer van dit type te verhuizen. Een nadeel is dat het prijskaartje van een lamelparket vloer doorgaans hoger uitvalt dan dat van een massieve vloer.

Tapisparket
De term ‘tapis’ duidt een strokenparketvloer aan, waarvan de planken zes tot negen millimeter dik zijn en er geen sprake is van een messing-en-groefverbinding. Bij de legmethode die wordt toegepast bij dit type houten vloer worden de planken vastgelijmd en vervolgens vastgespijkerd in de ondervloer. Het is hierdoor niet mogelijk om tapisparket te verhuizen. Er zijn ook spijkergaatjes zichtbaar in de vloer en het is een ingewikkelde klus om tapisparket zelf te leggen. Je zult hiervoor hoogstwaarschijnlijk een vakman moeten inschakelen. Grote voordelen van deze vloer zijn dat er vrijwel geen sprake is van werking van het hout en dat deze uitermate geschikt is voor vloerverwarming. Ook kun je deze vloersoort in patronen te laten leggen. De bekendere patronen zijn het visgraatpatroon, het blokpatroon en de Hongaarse punt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Exit mobile version