Houten vloeren raken nooit uit de mode. Ondanks dat hout best veel onderhoud nodig heeft in vergelijking met andere vloeren zoals gietvloer, laminaat en PVC blijven mensen voor een houten vloer kiezen: ze nemen het onderhoud voor lief en kiezen voor de natuurlijke uitstraling van hout. Ondanks dat een laminaat en PVC vloer in de buurt komen van een natuurlijke uitstraling is het nog steeds van hout te onderscheiden. Maar hoe zit dat met bamboe? Bamboe is een natuurproduct, dus het zou een natuurlijke uitstraling moeten hebben.

 

Sta je op het punt om een nieuwe vloer aan te schaffen en twijfel je nog welke vloer het gaat worden? Lees dan gauw verder. In het onderstaande artikel vertellen we meer over de verschillen tussen een houten vloer en een vloer van bamboe.

Voor- en nadelen van hout

Zoals in de inleiding al aangegeven: hout heeft een natuurlijke uitstraling waar maar weinig vloeren tegenop kunnen. Het kent een lange levensduur, mits er op de juiste manier onderhoud gepleegd is. De hoeveelheid onderhoud die het hout nodig heeft hangt onder andere af van de bewerkingen die gedaan zijn en de kwaliteit van het hout. Nog een voordeel: bijna elke kleur kan gecombineerd worden met hout. Daarbij heb je keuze uit licht, middenbruin en donkerbruin hout. Doordat het een lange tijd duurt voordat hout geoogst kan worden, is kwalitatief hout duur in aanschaf.

Hoe zit het met bamboe?

Bamboe is geen nieuwkomer, maar heeft nooit zoveel respect gekregen als hout ondanks dat bamboe duurzamer is dan hout. Waarom? Omdat bamboe jarenlang meegaat en een bamboeplant soms wel een meter per dag groeit. Ondanks de snelle groei van de bamboe planten heeft kwalitatieve bamboe veel vezels waardoor het slijtvast is en tegen een stootje kan. Doordat bamboe zo snel groeit is het een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld hout. Wel is het met bamboe oppassen geblazen met vocht: daar kan het namelijk slecht tegen. Benieuwd of een bamboe vloer aanschaffen iets voor jou is?